Uitgelicht: Notificaties versturen

In aanloop naar onze beta lichten we graag enkele functionaliteiten uit. Vandaag kijken we naar het versturen van notificaties met UptimeMate.

Uitgelicht: Notificaties versturen
Geschreven door Frank Spin. Geplaatst op 28/1/2020
Uitgelicht: Notificaties versturen
Heb jij je al aangemeld voor onze beta?

Notificaties in UptimeMate

UptimeMate controleert je websites 247 op bereikbaarheid, snelheid en gezondheid. Ons systeem scant je websites op technische problemen en stelt je daarvan als eerste op de hoogte. Dit doen we door middel van het versturen van notificaties.

Bij het bouwen van UptimeMate staat gebruiksvriendelijkheid voor ons centraal, zo ook bij de ontwikkeling van de notificatie module. We hebben flexibiliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid met elkaar gecombineerd. UptimeMate is geschikt voor een brede doelgroep en is niet alleen voor gebruikers met een technische achtergrond.

In dit artikel vertellen we je alles over notificaties, het kloppende hart van ons systeem.

Sites, monitors en notificaties

Binnen UptimeMate werken we met sites en monitors. Een site is een website, server of een online applicatie. De monitors controleren vervolgens de werking van een site. Op dit moment hebben we drie verschillende type monitors:

Drie type monitors

Met deze monitors controleren we of je website nog bereikbaar is, de geldigheid van het SSL certificaat nog niet is verlopen en er geen kapotte links op je website zijn. Tijdens het aanmaken van een monitor kan je aangeven wanneer je door een notificatie op de hoogte gebracht wilt worden.

Bij een bereikbaarheidsmonitor kan je bijvoorbeeld aangeven na hoeveel ‘downtime minuten’ je een notificatie wilt ontvangen. Bij een snelheidsmonitor wanneer de prestatiescore onder een bepaalde waarde komt. En bij een gezondheidsmonitor wanneer er een x aantal kapotte links zijn gevonden op je website.

Je kan zelf bepalen wanneer het systeem jou op de hoogte stelt. Om je op weg te helpen, hebben we voor elke monitor een standaard notificatie instelling gemaakt. Uiteraard kan je deze naar eigen wens aanpassen.

Verstuur notificaties naar gebruikers en teams

Met UptimeMate heb je de mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen aan je account. Deze gebruikers kan je vervolgens weer onderverdelen in teams.

Dit is handig omdat je dan bijvoorbeeld bij het niet bereikbaar zijn van je website iedereen van de systeembeheer afdeling in één keer een notificatie kan sturen. En daarna kan je iedereen van de support afdeling op de hoogte stellen dat een gedeelte van het systeem niet werkt.

Vanzelfsprekend heb je ook de mogelijkheid om een notificatie specifiek naar een enkele gebruiker te sturen.

Stel mensen op de hoogte via Slack en e-mail

In eerste instantie geeft UptimeMate je de mogelijkheid om notificaties te versturen via Slack en e-mail. Het versturen van notificaties via Slack en e-mail zijn gratis en zijn ook beschikbaar voor alle toekomstige abonnementen.

Binnenkort gaan we bezig met het uitbreiden van het aantal ondersteunde notifcatiekanalen.

Je kan zoveel Slack en e-mail notificaties instellen per monitor als jezelf wilt. De support afdeling kan via Slack op de hoogte worden gehouden en de systeembeheerder kan op de hoogte worden gebracht via een e-mail.

Stel notificaties samen met dynamische tags

Je bepaalt zelf wat er in de notificatie komt te staan. Door gebruik te maken van handige dynamische tags in je notificaties kan je veel tijd besparen.

Drie type monitors

De beschikbare tags worden automatisch ingevuld met de bijbehorende data.

Bepaal wanneer notificaties verstuurd worden

De notificatie module geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer notificaties verstuurd worden. Standaard worden notificaties op elk moment van de dag verstuurd. Onder geavanceerde instellingen kan je aangepaste momenten instellen.

De functie aangepaste momenten geeft je de controle om per dag een tijdslot te kiezen waarop je de notificaties wilt ontvangen. Je kan zoveel aangepaste momenten toevoegen als je wenst.

Als je bijvoorbeeld notificaties op maandag t/m woensdag vanaf 08:00 uur t/m 15:00 uur en op donderdag van 13:00 uur t/m 19:00 uur wilt ontvangen kan dat.

Mogelijkheid om meerdere notificaties te versturen

Iedere monitor geeft je de mogelijkheid om één of meerdere notificaties te versturen. Wanneer je dit combineert met de mogelijkheid van aangepaste notificatie momenten kan je eenvoudig krachtige flows instellen, enkele voorbeelden:

Voorbeeld van notificaties versturen

Overdag na een minimale downtime van 5 minuten krijgt de ICT afdeling een notificatie via Slack dat de website offline is. Zolang de website offline is wordt na elke 30 minuten opnieuw een notificatie via Slack verstuurd.

Na een minimale downtime van 30 minuten wordt er ook een e-mail gestuurd naar de support afdeling van het bedrijf. Deze afdeling krijgt elke 60 minuten opnieuw een e-mail totdat de website weer online is.

Voorbeeld van notificaties versturen

Om 06:00 uur ’s ochtends is de webshop al 10 minuten niet bereikbaar en wordt de externe ontwikkelaar op de hoogte gesteld via een e-mail.

Omdat het dinsdag is wordt na 30 minuten downtime een e-mail gestuurd naar de e-commerce manager die vandaag werkt.

Na een downtime van 60 minuten ontvangt ook de directie een e-mail. Deze wordt vervolgens elke 10 minuten automatisch op de hoogte gehouden.

Overzicht van alle notificaties

Wanneer je een notificatie wel of niet ontvangt via Slack of e-mail is afhankelijk van de voorkeuren die je aangeeft tijdens het aanmaken van een monitor. Misschien vind je het niet zo erg dat je website midden in de nacht 10 minuten niet bereikbaar is en wil je daarvoor zeker niet wakker gemaakt worden.

Of werk je enkel maandag t/m donderdag en is je collega op de andere dagen verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de website. Het is dan fijn dat je op je vrije dagen geen notificaties ontvangt.

Tegelijk is het natuurlijk wel handig dat je een overzicht hebt waarin je kan zien wat er aan de hand was toen je sliep of vrij was. Binnen UptimeMate hebben we een tijdlijn gemaakt waarin je precies kan zien wanneer het systeem een notificatie geeft.

Overzicht van alle notificaties

Hierin maken we onderscheid tussen notificaties die verstuurd zijn aan jou en je collega’s en notificaties die gedempt zijn. Gedempte notificaties zijn notificaties die het systeem wil sturen in een tijdvak waarin jij geen notificatie wilt ontvangen.

Daarnaast kan je ook zien welke notificaties naar welke collega’s zijn verstuurd. Zodat je indien gewenst eenvoudig hierop een opvolging kan geven.

Uitbreiding van notificatie types

Tijdens de beta periode is het mogelijk om notificaties te versturen via e-mail of Slack. De komende maanden gaan we de notificaties verder uitbreiden naar andere kanalen. Op dit moment staan de volgende kanalen op de planning:

Uitbreiding van notificatie types

Aan het versturen van notificaties via e-mail en Slack zijn geen kosten verbonden. Helaas brengt het versturen van notificaties via SMS of het gebruiken van een bel robot wel kosten met zich mee. We zijn nog aan het onderzoeken hoe wij deze kosten het beste in rekening kunnen brengen.

Waarschijnlijk worden de notificatie kanalen per abonnementstype beperkt en krijg je afhankelijk van het gekozen abonnement een bepaalde hoeveelheid tegoed. Mocht je meer notificaties willen versturen, dan kan je een prepaid bundel kopen. En nee, deze verloopt natuurlijk niet op het einde van de maand, that’s not how we roll.

Op welke manier zou jij graag op de hoogte gesteld worden wanneer je website offline is? Stuur je ideeën naar support@uptimemate.com of laat bericht achter in onze chat.